20 Ocak 2015 Salı

İhram Nedir ? Tarifi, Rükûnları ve Vacipleri, Sünnetleri ve Bazı Hususlar

      İhram nedir ?
      Sözlükte "haram kılmak, kendini mahrum bırakmak, haram aylarına veya Harem bölgesine girmek" anlamlarına gelen ihram kelimesi, terim olarak hac veya umreye niyet eden kimsenin diğer zamanlarda yapması helal olan bazı davranışları ve bazı maddeleri hac ve umrenin rükünlerini veya bütün adabını tamamlayıncaya kadar kendine haram kılmasını ifade eder. Nitekim fıkıhta da ihram,
"belirli yasak ve kısıtlamalara giriş" veya "hac ve umre yasaklarına giriş niyeti" şeklinde tarif edilir. İhrama giren kişiye muhrim denir. İhramla birlikte erkeklerin dikişli elbise giymeleri yasak olduğundan Türkçe'de ihrama girmek tabiriyle, hac ve umre süresince giyilmek üzere hazırlanmış
beyaz renkli dikişsiz dokumaya bürünmek anlaşılmış, bu kumaşlar da ihram veya ihramlık diye adlandırılmıştır. Kadınlar için ise belirlenen bir ihramlık yoktur.

     İhramın Rükûnları
     İhrama girerken niyet etmek, bütün mezheplere göre rükundur yani farzdır. Hanefî mezhebinde telbiye getirmek de farzdır. Maliki mezhebinde vacip olan telbiye, Şafii ve Hanbeli mezheplerinde sünettir.

    İhramın Vacipleri
     İhramın vacipleri iki tanedir: 
     1. Mîkat sınırlarını geçmeden ihrama girmek,
     2. İhram yasaklarından sakınmak. 

   İhramın Sünnetleri
    1. İhrama girmeden önce bedeni temizlemek, tıraş olmak ve tırnakları kesmek sünnettir.
    2. İhrama girmek isteyen kişi abdestli olsa bile yeniden gusül abdesti alması sünnettir.
    3. Erkeklerin ihrama giymeden önce çorap ve iç çamaşırları da dahil tüm kıyafetlerini çıkarması vaciptir. Bunun yerine dikişsiz iki parça örtü sarınırlar. Elbisenin iki parçadan oluşması ve beyaz renginde, temiz ve yeni yıkanmış olması sünnete uygun bulunmuştur. Kadınlar ise üzerlerinde bulunan elbiseleriyle ihrama girerler. Ancak yüzlerini örtmezler. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.v) "İhramlı kadın yüzünü örtmez." (Ebu Davud, Menasik, 33) buyurmuştur.
    4. İhrama girmeden önce güzel koku sürünmek müstehaptır. Sürülen kokunun ihrama girdikten sonra bedende kalmasında bir sakınca yoktur.
    5. Kerahet vakti değilse, ihrama girdikten sonra 2 rekat namaz kılmak sünnettir.  Bu namazın birinci rekatında Fatiha'dan sonra Kafirun suresini, ikinci rekatta da İhlas suresini okumak failetli bulunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder