Tavaf yapmaya Haceru'l-Esved'in bulunduğu köşeden başlanır. Sol omuz Kâbe'ye dönük ve ondan ayrılmayacak şekilde Kâbe kapısı istikametinde yürünmeye başlanılır. Bir tur tamamlanıp da tekrar Haceru'l-Esved hizasına gelen kimse bir şavt tamamlamış olur. Tavafın tamamlanması için bu şekilde yedi adet tur atılması gerekir. Yedinci tur tamamlandığında tavaf da bitmiş olur.
Aşağıdaki videoda nasıl tavaf yapılacağını görebilirsiniz.
Her şavt tamamlandığında Haceru'l-Esved'e doğru iki el birden havaya kaldırılarak "Bismillahi Allahuekber" diyerek selam verilir. Sanki Haceru'l-Esved'e dokunulmuş gibi sağ el avuç içi öpülür. Eğer imkan varsa, tavaf kalabalık değilse ve kimseye eziyet omayacaksa Haceru'l-Esved öpülebilir. Ayrıca videoda da söyledikleri gibi, her şavt esnasında okunabilecek dualar vardır. Kitapçıklardaki bu dualar haricinde kişi istediği duayı da edebilir, istediği gibi Kur'an-ı Kerim okuyabilir. Bu kişinin o anki ruh haline bağlı olarak değişir.
Haceru'l-Esved'e Selam |
Tavaf tamamlandıktan sonra tavaf namazı kılmak, Hanefî mezhebine göre vaciptir. Bu namaz tek başına kılınır, cemaatle kılınması mekruhtur. Kişi tavafını tamamladıktan sonra Kâbe'de müsait olan her hangi bir yere geçer ve iki rekatlik bir namaz kılar. İlk rekatında zammı sure olarak Kâfirûn suresini, ikinci rekatta ise İhlas suresini okur. Bu namazı Makam-ı İbrahim'in arka taraflarında kılmak sünnettir. Ancak orası kalabalıksa ve bu hem namaz kılan kişiye, hem de oradakilere eziyet olacaksa, başka bir yerde kılması daha uygundur. Dediğim gibi, bu namaz Mescid-i Haram'ın herhangi bir yerinde de kılınabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder